De schepen


sloep dirk

Scheepspraat

Vannacht was het eindelijk koud en gistern voelde het op de fiets ijs-koud aan, het was even winter buiten. Eind jauari en het wil maar niet winteren. Ik durf er bijna op te hopen: dat dit het is dit jaar, dat het echt een zachte winter zal zijn. Nog vier weken te gaan, het kan nog, maar het zal toch niet: -15 graden. De laatste vijf winters zitten nog in mijn botten. 2008 - buiten schaatsen en binnen schaatsen kijken, 2009 - inbouwen van de Vita Nova, de afwas bevroor in de emmer in het kombuis, 2010, 2011, 2012 torenhoge dieselrekeningen en vergroeide vingers, bah. Van mij mag het voorbij gaan, hoewel het schaatsen naast de boot wel heel erg leuk is.

Toch heb ik het koud gehad de laatste weken en was het aardedonker, Koen is ons ontvallen, een maand na zijn indrukwekkende optreden aan boord van de Vita. Voor ons was dat het afscheid. De resterende tijd was bestemd voor zijn gezin, familie en specials. Het laatste dat op mijn netvlies staat, is da thij met zijn rare puntschenen de trap opstiefelt en stoer zelf het luik opendoet. Ik vraag deze keer niet: "zal ik u helpen?" Ik zie da thij het zelf wil doen. Nog één keer kijkt hij om: "dag Jokie, hou je goed"

Niet alleen Koen moeten wij (al die honderden mensen die hem wegbrachten) missen. Ook Janine Numan van het Gooisch Poppentheater, stierf onverwachts en veel te jongna een kort ziekbed, theatervrouw met een onnavolgbare bescheidenheid. Afscheid van twee vrienden in een week voelt zo veel kouder dan vrieskou.

De winter brengt andere activiteiten dan de drukke zomerperiode, er is veel te doen in Amersfoort. Wat jammer dat zo weinig mensen van buitenaf weten wat er hier alelmaal te doen is. Amersfoort is nog steeds een goed bewaard geheim in de grote buitenwereld. Misschien moeten we dit niet willen veranderen, maar moeten we hier onze kracht zoeken.Immers; onverwachte beleveningen zijn meer dan hip en worden elders met veel moeite gecreëerd. Zoek het verborgene en vindt het mirakel, Amersfoort. Daar sluti de Vita Nova goed bij aan, haast onzichtbaar aan de kade, een echte Hidden Place Wel eens een vertwijfelde meneer of mevrouw gezien met een rolkoffertje op de Kleine Koppel?Voor een Hidden Place hoef je echt niet naar New York, naar Londen of Berlijn. Vind je beleving bij ons aan boord, durf het luik open te doen. Onthou het maar: Hidden Places zijn hot.

Net als deze winter, niets is wat het lijkt.


15 december: Koendag

Lang haar? Een snor?

meer dan een slaapschip

varen, heerlijk

Nog geen lente, wel Anna

Druk genoeg

Naar Zaandam: in dok

Veel aanloop

Kletsnat zonder wanklank

Waaks

Warme ontvangst

Moederschip

Kwetsbaar

Met Anders Wolhar